loading.gif
mobile-banner-bg

ERDOĞAN MEYDANLARDA YA DİĞER LİDERLER...

...
21 Şubat 2009 - Cumartesi

Erdoğan kar kış demeden dere tepe dolaşıyor. Bir bakıyorsunuz Sivas’ta, bir bakıyorsunuz Kocaeli’nde. Yerel seçimler öncesi Başbakan 60 ile gidecek vatandaşla birebir temas kuracak.

Genel seçimlerde gördüğümüz seçim stratejisini Başbakan Erdoğan yerel seçimde de uyguluyor. Sanki genel seçim olacakmış gibi miting üzerine miting düzenliyor.

Ya diğerleri? Baykal, Bahçeli, Numan Kurtulmuş ne yapıyor?

Baykal Kayseri’de sadece bir salon toplantısı düzenledi. Bahçeli ve Kurtulmuş ise henüz meydanlara inmedi.

Muhalefet liderleri iletişim çağında meydan meydan dolaşma gereği duymayabilirler ama öyle değil. Anadolu insanı gönül verdiği lideri memleketinde istiyor. Bir tas çorbasını, ayranını içsin istiyor. Liderlerin kendilerine değer verdiğini bilmek; her şeyden önemlisi televizyonlardan gördüğü kişilerin boyunu posunu görmek istiyor.

Başbakan Erdoğan niye dolaşıyor?

Başbakan, tartışmasız seçim meydanlarının nabzını en iyi tutan kişi. Aslında bu tempo onu çok yoruyor. Yoğunluğuna rağmen yorulmasına rağmen dur durak bilmiyor. Başbakan Erdoğan zorunlu olmadıkça Başkent Ankara’ya uğramıyor.

Elinden gelse 81 vilayetin hepsini dolaşacak.

Başbakan’ın her mitingi o ilde artı 5 puan demek. Kim ne derse desin, bir şekilde küsenler Başbakanla partiye tekrar dönüyor, adayı benimsemeyip vermeyi düşünmeyenler Başbakan’ı görünce karar değiştiriyor. Kendi yakın çevremden biliyorum. Bir şekilde partiye kızıp da bu seçimde AK Parti’ye oy vermeyeceğim diyenler Başbakan’ın bu gayretini görünce kırgınlıkları, küsmüşlükleri bir kenara bırakıyor.

Bu seçimde de yükün büyük ama çok büyük bir yükünü Başbakan Erdoğan omuzluyor. Başkan adaylarına haksızlık etmek istemem. Adayların, bilgilerini, birikimlerini, çalışmalarını ve geçmişlerini bir kalemde kimse silemez; ama Başbakan’ın onlara katkısını da sanırım kimse inkar edemez.

Zaten rakamlara baktığımızda oy oranındaki artışları da ortada. Yani Başbakan Erdoğan’ın başında bulunduğu AK Parti iktidarı her seçimden iktidar olmanın verdiği yıpranmışlığın aksine daha da güçlü çıkıyor.

2002’de yüzde 36 olan oy oranı 2004 yerel seçimlerinde yüzde 41’e çıkmış. Son genel seçimlerde ise AK Parti yüzde 47 oranında oy aldı. Anketler şuan partinin oy oranını yüzde 41 gösteriyor; ama seçim sandığından yüzde 47’nin üstünde bir oyla çıkacağını tahmin ediyorum.

İsterseniz yazımın sonunda bazı rakamlara göz atalım. Başbakan Erdoğan 2004’de 54 şehirde meydanlara inmiş. 22 Temmuz 2007’de yapılan genel seçimlerde ise 58 şehir dolaşmış. Erdoğan şimdi 60 miting planlıyor.

Rakamlar da gösteriyor ki halkın ayağına giderseniz, onlarda sizi sandıkta yalnız bırakmıyor.

Ancak bir gerçek daha var ki onu da göz ardı etmemekte fayda var. Başbakan meydanları, vatandaşla göz göze yüz yüze iletişim kurmayı gerçekten çok seviyor.

Cafer Tayyar Kala

samanyoluhaber